Op weekend

We logeren bij vrienden in Anavyssos aan de kust. Ira en Kyriagos zijn de max! We eten en drinken en praten tot laat in de nacht. De meisjes spelen met Ariadne (9) en Alexandros (7).

Op zondag gaan we met z’n allen naar een verjaardagsfeest. We genieten van de Griekse keuken, ontmoeten een dozijn warme mensen, we dansen en wandelen uiteindelijk in het donker naar huis.

Klimaatmars

Geboeid volgen we de klimaatacties in België. Maatregelen zijn dringend nodig. We fietsen langs de Zuidkust van Griekenland. Het uitzicht is prachtig maar aan onze voeten ligt het vol afval. Hele stranden vol plastic. In Hongarije, Servië, Roemenië, Bulgarije, Turkije, overal ligt afval. In de bermen, in de velden, onder de struiken en gewassen.

Tijdens onze reis speelden we regelmatig het spelletje ‘vrienden van de natuur’: neem een plastic zak (of koop een rol vuilniszakken), prop er zoveel mogelijk afval in, drop het in de dichtstbijzijnde vuilnisbak.

In Noord-Europa ruimden we dagelijks ons kampeerveldje op. In de Zuidelijke landen was het vaak moeilijk een plekje te vinden door al het afval.

Sport en spel

We lopen een rondje in het Olympisch stadion, waar in 1896 de eerste moderne spelen worden gehouden. Seba komt als eerste over de meet, met Juliette onder z’n arm. De tribunes zijn volledig in marmer. Mooi, duurzaam maar koud aan de poep.

In een interactief museum voeren we verschillende sportproeven uit. We leren dat tafeltennis en schermen het best aansluit bij onze vaardigheden. Enkel bij Jeanne wordt boksen aangeraden.

Lykavittos

We beklimmen Lykavittos, de hoogste heuvel van Athene. We genieten van de zon en de vergezichten.

Speciaal voor Bompa: bloeiende cactussen en drie kaarsjes in het kapelletje op de top.

Akropolis

De Akropolis is best indrukwekkend. Deze heuvel ligt centraal in de immense stad Athene. Hierdoor zijn het Parthenon en de andere gebouwen steeds zichtbaar. Je kan er omheen wandelen of naar boven stappen. Van de oude stenen waren de meisjes minder onder de indruk. Vooral het uitzicht trok de aandacht.