Oponthoud

Onze karavaan staat stil. Regen, vrieskou en sneeuw, daar kunnen we niet tegenop.
Ons hotel delen we met studenten – zij vinden het geweldig dat hier kinderen rondlopen. Er is een ontspanningsruimte waar we biljarten, een studie-zaal om huiswerk te maken en een resto met lekker eenvoudig eten.

We bezoeken nog meer moskeeën, allemaal met mooie patronen op de muren en het plafond. We gaan bowlen en eten een typisch Turkse wafel: meer choco dan wafel. Het zijn hier echte zoetebekjes!!

Turkije

Op een regenachtige dag fietsen we Turkije binnen. De vergezichten zijn gehuld in een sprookjesachtige nevel.

Wanneer we op onze slaapplaats aankomen, gaan de hemelsluizen open. De hele nacht blijft het gieten.

Bikers

We logeren op de bikers B&B van Lesley. Er is maar één kamer vrij maar dat is geen probleem. De meisjes slapen gezellig buiten in haar van.

We maken kennis met Imre (en zijn moto) uit Australië.

We worden uitgenodigd op een verjaardagsfeest en blijven zo een dagje extra in Bulgarije.

Op naar de top

Vandaag fietsten we 650 hoogtemeters! Dat is twee keer de Eiffeltoren! We voelen ons echte championnetjes. De view was ‘amazing’. Aangekomen in Nessebar fietsen we nog even rond de oude stad. Leve de zee en z’n woeste kracht.

We huren een appartementje in een toeristisch complex met sauna en bubbelbad. Die bubbels hebben we verdiend!

Zwarte zee

We fietsen door mooie bossen langs de Zwarte zee. Soms gaat de weg kilometers aan een stuk naar boven. De vergezichten zijn prachtig. Onze handschoenen (en de grote weg) beletten ons om foto’s maken.


Op hotel

Soms fietsen we op goed geluk. Met dit koude weer, reserveren we een avond op voorhand. We checken googlemaps, warmshowers, airbnb en booking.com. Waar mogelijk boeken we een appartementje. Het is altijd feest als Seba kookt.

Stinkie

Er rijden hier een massa stinkende auto’s. Regelmatig zien we afgedankte busjes met een Nederlands- of Franstalig opschrift.

Koffiepauze ?

Een zondagse bezoek

Het verlaten van de Donau-route gaat vanzelfsprekend gepaard met een mooie lange klim. Een vrolijk toeterend autootje rijdt ons tweemaal voorbij. Boven wachten Rumen en Kremena ons op met 2 liter cola en 5 pakken chocola.

Niet veel later zitten we in hun tuintje op een zelfgemaakte schommelbank. En van het één komt het ander..

Fietsroute

De Bulgaarse kant van de Donau-route is mooier en gevarieerder dan de Roemeense. Wel moet er geklommen worden.

De helft van de dag fietsen we op de weg (lees: auto-baan), de andere helft op een vergeten MTB-pad.

Bulgarije

Op een mistige novemberdag fietsen we de Donau over, op zoek naar een aangename plek om uit te rusten. Bij de grensovergang steken we een lange rij vrachtwagens voorbij. Bij de paspoort-controle krijgen we zowaar pralines.

Ook hier heeft het deze zomer bitterweinig geregend. Verschillende veerponten zijn gesloten door de lage waterstand.

Langs de weg

Schaapherders, boeren met koeien, straathonden, afval, brandjes, ganzen, kalkoenen, paard en kar, een ezeltje, zwaaiende mensen, toeterende auto’s, een slapend vrouwtje.